نوع مقاله : علمی - پژوهشی (علوم سیاسی از منظر ایرانی)
نویسندگان
1 عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی بیرجند
2 عضو هیات علمی علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا
3 عضو هیات علمی گروه علوم سیاسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرضا
چکیده
در حال حاضر قریب به 5 سال از آغاز بحران در کشور سوریه میگذرد و در تمام این سالها نظریات و تئوریهای مختلفی در خصوص علل آغاز بحران در این کشور مطرح شده است. یکی از مسائلی که در زمینه علل وقوع بحران در سوریه میبایستی مدنظر قرار گیرد بحث شکافهای اجتماعی است که مهمترین این شکافها عبارتند از شکافهای قومی و مذهبی که در قالب تعارضات درونگروهی شیعه ـ سنی و برونگروهی کردی ـ عربی قابل بحث و بررسی است.
سؤال اصلی مقاله عبارت است از اینکه شکافهای اجتماعی موجود در کشور سوریه بهخصوص شکافهای قومی و مذهبی چه تأثیری در شکلگیری و رشد رادیکالیسم در این کشور داشته است؟ فرض مقاله نیز این است که به نظر میرسد وجود دو شکاف عمده قومی و مذهبی در کشور سوریه و عدم توانایی دولت در مدیریت آنها و دخالتهای گسترده خارجی باعث بالارفتن شدید سطح تعارضات و نارضایتیهای اجتماعی در این کشور شد. لذا با آغاز بحران در سال 2011، شکافهای قومی و مذهبی نیز بهشدت فعال شده و بر رشد و قدرتگیری گروههای رادیکال تأثیر زیادی گذاشت. برای اثبات فرضیه نیز تلاش شده تا از نظریه شکافهای اجتماعی منزا و بروکز بهره گرفته شود. همچنین روش مورد استفاده در این تحقیق با توجه به ماهیت نظری آن، مبتنی بر رویکرد توصیفی ـ تحلیلی است.
یافتههای تحقیق حاکی از این است که شکافهای قومی و مذهبی موجود در کشور سوریه، ریشه در تاریخ این کشور دارد. این شکافها بعد از کسب استقلال سوریه از فرانسه در سال 1946 و در ادامه روی کار آمدن حزب بعث در سال 1963 و درنهایت تسلط علویان بر حکومت سوریه در سال 1970 بیشتر و عمیقتر گردید و بهرغم اینکه بخش عمدهای از این تعارضات و نارضایتیها در تقابل با دولت علوی ـ عربی سوریه بود، اما با پاسخ مناسبی از سوی دولتمردان این کشور روبهرو نشد که این موضوع درنهایت منجر به حرکت شکافهای اجتماعی به سمت تخاصم و شکلگیری و رشد گروههای رادیکال ضد دولت در سوریه گردید.
کلیدواژهها
عنوان مقاله [English]
Social Polarization and its Effect on the Formation and Growth of Radicalism in Syria: With an Emphasis on Ethnic-Religious Gap
نویسندگان [English]
1 Faculty member of Birjand Islamic Azad University
2 Faculty member of Shahr Reza Islamic Azad University
3 Faculty member of Shahr Reza Islamic Azad University
چکیده [English]
Now almost five years have passed since the beginning of the crisis in Syria And in all these years different ideas and theories about the causes of the crisis in this country have been raised. This article argues that among other things one main factor is the social polarization and ethnic-religious Gap in the Syrian society which is manifested in the conflict between Shiite - Sunni and also Kurds and Arabs.
The main question is that how this social gaps in Syria Especially ethnic and religious gaps affected the formation and growth of radicalism in this country? And the assumption of this article is that the State's inability to manage gap, and then the extensive involvement of foreign factors contributed to a sharp rise in the country's level of conflict and social unrest. So the existence of the gap on one hand and the massive influx of foreign insurgents into the country on other hand can be seen as two main reasons for escalation of conflict in Syria.
کلیدواژهها [English]